Riwis probeert sinds 2008 zijn cliënten zoveel mogelijk te stimuleren tot zelfredzaamheid. Bestuurder Erna ten Have en voorzitter RvT Brigitte Hooijmans leggen uit wat dit betekent voor bestuur en het toezicht.

[Lees verder PDF]

De raad van bestuur van de gefuseerde St. Antonius en Zuwe Hofpoort Ziekenhuizen doet al veel op het gebied van (zelf)evaluatie. Toch wilde het fusiebestuur, w.o. voorzitter Douwe Biesma, zich laten accrediteren door de NVZD. Toezichthouder Boele Staal juicht het toe. "Het past bij dit bestuur dat zeer open is over zijn functioneren."

[Lees verder PDF]

Wat nou vakontwikkeling en accreditatie, toezichthouders moeten gewoon hun mond open doen! Drie prominente toezichthouders reageren op de  stelling dat de grote governanceschandalen allemaal te danken zijn geweest aan toezichthouders die hun mond hielden.

[Lees verder PDF]

Paul Baks is partner van BMC, maar is ook toezichthouder bij twee zorginstellingen. De ene is de ouderenzorginstelling Topaz en de andere is de de Zorggroep Noorderbreedte. Door zijn jarenlange ervaring als toezichthouder heeft Baks duidelijke ideeën over de invulling van deze taak. Ook en vooral in tijden van marktwerking.

more

Rien Meijerink trad twee jaar geleden aan als voorzitter van de raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). Hoewel er een onderzoek loopt naar het bestaansrecht van adviesraden als de RVZ, maakt Meijerink zich niet veel zorgen. ‘RVZ-adviezen leiden bijna allemaal tot forse discussie en dat geeft aan dat onze politieke invloed groot is.’

more

Zorgbestuurders moeten meer ruimte krijgen om te besturen. ‘Een bestuurder zit tussen meerdere werelden in en heeft altijd te maken met tegengestelde eisen’, aldus Kim Putters die 9 oktober zijn leerstoel aanvaardde als bijzonder hoogleraar management van instellingen in de gezondheidszorg aan het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG) te Rotterdam.

more

Eelke van der Veen (PvdA) maakte eind 2006 de overstap van zorgverzekeraar Agis naar de Tweede Kamer, waar hij woordvoerder gezondheidszorg is. Als voorzitter van de raad van bestuur van Agis kwam hij voor het eerst in aanraking met marktwerking. Een woord waar hij niet blij mee is. 'Gezondheidszorg gaat over onzekerheid en afhankelijkheid. Marktwerking veronderstelt nu juist dat de klant een rationele keuze kan maken, maar dat is niet zo.'

more

Op 23 en 24 mei werd de e-G8 gehouden in Parijs. Een speciale G8-bijeenkomst geheel gewijd aan internet en gerelateerde onderwerpen. Zorgmarkt sprak met Neelie Kroes, lid en vicevoorzitter van de Europese Commissie, over de betekenis van e-health voor Nederland en Europa en de rol die de EU hierin kan spelen.

more

Volgens Marcel Canoy (Ecorys Instituut en hoogleraar universiteit van Tilburg) is er een weeffoutje opgetreden in het naar de markt brengen van de zorg. Door de introductie van de marktwerking kregen zorgbestuurders, maar ook toezichthouders, meer verantwoordelijkheden. Echter, governance i.c. het ontwikkelen van bijbehorend goed bestuur en toezicht in de zorgsector, bleef hier bij achter. Ondernemen en governance in de zorg was ook de titel van een congres dat op 9 maart 2010 in De Vereeniging, Nijmegen, werd georganiseerd door Dirkzwager en Zorgmarkt.

Lees het artikel [PDF]