Een kwaliteitsmanager heeft een bijzondere plek in organisaties. Hij of zij heeft geen lijnmacht, maar moet toch mensen meenemen in verbeterprocessen. Door zich te indentificeren met de rol van de magiër van tribale volkeren, kan de kwaliteitsmanager zijn rol beter spelen, zegt corporate antropoloog Daniëlle Braun.

Lees verder [PDF]

Wat Martijn Aslander doet met zalen is, naar eigen zeggen, ze in de war brengen. ‘Mensen weten vaak niet dat de ontwikkelingen in de technologie en de netwerksamenleving een enorme impact gaan krijgen op organisaties. En dat moment is dichterbij dan de meeste mensen denken.

Lees verder [PDF]

Op het 18e Nationaal Kwaliteitscongres dat op 22 mei 2014 plaatsvindt, spreekt hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn over hoe mensen zichzelf en anderen kunnen veranderen. Door bewust ander gedrag te vertonen en dit steeds te herhalen, veranderen er netwerken in de hersenen en verandert uiteindelijk ook het (automatische) gedrag. Kwaliteitsmanagers kunnen hun voordeel doen met deze wetenschap.

more

Paul van Aken is directeur Patiëntenzorg van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Van Aken vertelt een verhaal over de rol van verpleegkundigen en hun leidinggevenden bij het streven naar excellente patiëntenzorg. Het EFQM-model, de Magnet Hospital filosofie en de lean strategie van Productive Ward spelen daarbij een belangrijke rol.

more

Eigen regie loopt als rode draad door de mantelzorgcarrière van Cora Postema heen. Om op haar eigen manier te kunnen mantelzorgen, heeft Postema heel wat moeten bevechten. ‘De professionele zorg is gericht op “zorgen voor iemand” in plaats van “zorgen mét iemand”. Het kost moeite om dat over te brengen.’

more

Op de grens van twee werelden komen vernieuwingen tot stand. Organisatie-adviseur Edwin Kaats zegt het heel mooi. Hij maakt de vergelijking met een studiereisje in het kader van zijn eerste studie geografie die hij ooit maakte in de natuur. Daar leerde hij dat op de grens van weide en bosgebied de rijkste biotopen zijn. ‘En zo is dat ook in het bedrijfsleven of in de zorg.’

more

Als het aan Robbert Huijsman ligt, verlegt de kwaliteitsfunctionaris zijn focus van het beheersen van processen naar het ondersteunen van de zorgprofessional in het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Het helpen formuleren van en sturen op uitkomstindicatoren is een belangrijk onderdeel daarvan.

more