De ene, voorzitter RvB Guy Peeters van het Maastricht UMC+ (MUMC+), vindt dat een ziekenhuis beter bestuurbaar is als specialisten in loondienst zijn; de ander, Geert Blijham, voorzitter RvT van het MUMC+ en ook voorzitter RvT van het Groene Hart ziekenhuis, is milder: hij wil het Medisch Specialistisch Bedrijf waarvoor veel specialisten in algemene ziekenhuizen hebben gekozen een kans geven. Beiden zijn het erover eens: de discussie over het vrije ondernemerschap van specialisten is een “waste of time en money” geweest.

Lees verder [PDF]

Samenwerking in de zorg is in de regio Vechtdal normaal. Er was al een samenwerkingsverband van zorginstellingen binnen de Saxenburgh Groep. Sinds vier jaar is onder de naam Vitaal Vechtdal samenwerking ontstaan met andere spelers: huisartsen, gemeenten, scholen en verenigingen. Initiatiefneemster Pauline Terwijn: 'De burger heeft belang bij kennis over hoe hij zo lang mogelijk gezond en vitaal blijft.'

Lees verder

Enkele weken geleden werd bekend dat Kaiser Permanante uit de VS de formule van ParkinsonNet overneemt, het landelijke samenwerkingsverband tussen eerste- en tweedelijns parkinsonzorg. ParkinsonNet, een initiatief van Bas Bloem en Marten Munneke, heeft aangetoond betere kwaliteit van zorg te leveren tegen lagere kosten dan andere behandelaars van Parkinson. Maar Bloem en Munneke staan niet stil. Zij zijn al weer bezig met de volgende stappen om de parkinsonzorg beter, goedkoper en transparanter te maken voor de patiënt.

more

De dermatologen zijn tevreden in het Dermatologisch Centrum van de Isala Klinieken. Sinds deze afdeling een BV is geworden, weliswaar onder vlag en licentie van het ziekenhuis, is er van de eerdere frustratie van deze specialisten niets meer over. Met een glimlach doen ze hun werk. En dat straalt uit naar de patiënten.

more

In Nederland komen steeds meer diabetespatiënten. Er zijn nu zo’n 600.000 mensen met diabetes en naar verwachting zullen dat er binnen tien jaar één miljoen zijn. Vooral het aantal patiënten met diabetes type 2 – vroeger ouderdomsdiabetes genoemd –, neemt fors toe. Zo’n groot aantal patiënten met een soortgelijke zorgvraag maakt beheersing van de zorglasten noodzakelijk. Niet alleen vanuit het kostenaspect, maar ook om de juiste kwaliteit van diabeteszorg te blijven garanderen. Een zelfzorgmodel lijkt hierop het antwoord.

more

Bij binnenkomst in het ziekenhuis St. Charles Medical Center, in Bend (Oregon, VS), ruik je versgebakken brood en koffie.Verder hoor je pianospel. De plaatselijke muziekschool oefent in de grote hal van dit ziekenhuis. En er is het geluid van water dat langs een muur naar beneden klettert. Op de vloeren ligt geen laminaat, maar vaste vloerbedekking. Open haarden geven je het gevoel welkom te zijn. Het fenomenale uitzicht op de Rocky Mountains, ten slotte, is een cadeautje van de natuur.

more

Zorgonderneming van het jaar 2008, het Oogzorgnetwerk, timmert nog steeds aan de weg. Het netwerk groeit gestaag. Er rijden inmiddels vier OOGbussen rond en er wordt hard gewerkt aan het uitwisselen van kennis. Als het aan manager netwerkontwikkeling René Baljon ligt, zal het netwerk ook de internationale relaties van het Oogziekenhuis Rotterdam gaan benutten.

more